Vad jag reagerar på

I veckans bokbloggsjerka frågar Annika vad vi reagerar på när vi läser.

Det kan vara många olika saker. Platser såklart. Om det är platser jag själv känner till väl suger jag liksom i mig texten av dom. Kommer ihåg när jag läste Lodalens Dårens dotter där hon bor i Jönköping och är på Smögen på somrarna. Precis som jag.

Språkfel reagerar jag ju också på. Speciellt om det är dåliga översättningar där man till och med använder ‘fel’ ord.

Om någon karaktär går igenom något liknande som jag gått igenom reagerar jag lite extra och läser väldigt noga. Eller om böcker nämns som jag gillar. Då känner jag oftast en större samhörighet med karaktären. Jag älskar också att få boktips i böcker.

Sedan är jag ju svag för meta-inslag i böcker. Men det är bara roligt när man uppfattar dom, och har läst böckerna de syftar till. Om jag inte uppfattat några sådana inslag och så får man höra av andra att de finns där känns det som att jag har gått miste om någonting. Att jag inte fått den fulla läsupplevelsen.

Men vad jag nog gillar mest är när man får aha-upplevelser. Nya saker man lär sig och börjar fundera på. Att få olika insikter, det gillar jag.

17 reaktioner på ”Vad jag reagerar på

  1. Meta i böcker gillar inte jag, det känns som om författaren anstränger sig för mycket att vara speciell och då blir det inte speciellt, bara ansträngt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s