11/22/63 – Stephen King

Jake Epping är lärare i engelska. En dag får han reda på att man kan resa i tiden. Närmare bestämt så hamnar man varje gång i 1958. Han bestämmer sig för att försöka stoppa mordet på JFK. Att förändra världen till det bättre. Undvika krig och död. Men det visar sig vara lättare sagt än gjort då det förflutna inte vill förändras. Det kämpar emot. Hur mycket är det som krävs egentligen för att ändra historien? Är det värt det?

Ni vet när man tror att man vet vad en bok handlar om. Man har läst lite om den. Skummat på baksidan. I detta fallet hann jag så långt som typ 400-500 sidor in i boken innan jag insåg att boken inte skulle komma att handla om det jag trodde. JAG trodde att boken skulle handla om att Jake förhindrade mordet på JFK och att boken sedan kom att handla om hur världen förändrades efteråt. Så var det inte! Boken handlar om huruvida Jake kommer kunna förhindra mordet på JFK överhuvudtaget. Det gjorde det också till en bra handling, bara inte till den handlingen jag trodde att det var. Om jag vart besviken? Båda ja och nej. Boken är bra som den är, men jag skulle gärna gottat ner mig i hur världen skulle se ut och man ändrade en liten detalj i det förflutna. Men alltså, detta är inte en sådan bok.

Jake träffar kärleken när han är i det förflutna. Sadie. Sadie Dunhill. Och även om jag är den första som klagar på sexscenerna King har en tendens att måla upp (hello motherissues!) så är det en fin kärlekshistoria som berättas. Undrar om det inte är den som berörde mig starkast med boken. (Och stämningen i den lilla staden Jodie. Vilken underbar liten plats det verkar vara!) Den kändes så äkta och så fin.

Boken får mig att tänka mycket på vilka konsekvenser ens handlande har. Hur de besluten man fattar dagligen utan att kanske ens tänka på det påverkar vårat liv på ett avgörande sätt. Hur annorlunda mitt liv skulle kunna se ut om jag valt annorlunda. Intressant, eller hur!?

I början av boken flörtar han med andra böcker han har skrivit, vilket jag tyckte mycket om (även om det distraherade mig en del 😉). Jag har dock inte läst tillräckligt många King-böcker för att snappa upp alla, men det är smällar man får ta.

All in all tycker jag att det här är en fin Stephen King-bok som levererar. Jag är glad att jag läste ut den även om det tog sin lilla tid. Det är imponerande att King kan hålla sådan hög kvalitet är han skriver så väldans mycket böcker!

Här kan du läsa lite om vilka tankar jag hade under läsningen av 11/22/63.

Vill du också läsa 11/22/63? Du kan köpa den till exempel hos bokus eller adlibris.

Annons

11 reaktioner på ”11/22/63 – Stephen King

 1. Kul att läsa din recension av boken! Jag håller med dig, jag började också grunna på små små saker man gör i livet, små beslut man tar, och vilka konsekvenser det får. Typ, vilket väg jag tar hem från jobbet, eller om jag går hemifrån 2 minuter tidigare eller senare osv. Man kan ju bli knäpp för mindre, haha.
  Och ja, Kings sexscener… alltså, jag vet inte om du har läst Det? Med clownen? Där kan vi snacka wierd sexscen. Inte utan att man börjar grunna på hur King måste vara funtad för att ens komma på det. 🙂

  1. Jo tack, jag har läst Det 🙂 Jag skrev ganska mycket om vad jag tyckte om slutet här på bloggen. Jag var ganska upprörd kan man väl säga 😉

   Det var intressant att läsa dina tankar om 11/22/63 också! Jag tänker ibland om man till exempel springer på någon på stan att undra om jag hade träffat hen om jag inte hade gått på toa innan jag gick hemifrån, eller om jag tog en kopp kaffe till osv. Man kan som sagt bli knäpp för mindre 😉

  1. Ja, jag köpte den så fort jag kunde. Kunde liksom inte hålla fingrarna borta 🙂 Sedan tog det lite tid innan den blev utläst, men så blir det ibland… Har du köpt den?

   1. Vet du, den kan vara på väg från NY just men vet inte riktigt än. Om inte annat så har jag beställt den genom en bokhandel här men vet aldrig när den då kan komma. Kan ta en vecka eller ett år 😦 Fast jag har så många King att ta mig igenom innan det så jag klarar mig nog 🙂

    1. Ett år!? Hur kan det ta så lång tid? Jag har inte läst så många Kingböcker, men jag tyckte det var kul att läsa den nu när den är aktuell, även om det betydde att jag missade en del hittar till andra böcker. Han flirtade väldigt mycket med Det och den har jag läst så det förstod jag i alla fall! Men det är ju en smaksak det där i vilken ordning man vill läsa böckerna 🙂 Jag brukar vilja läsa i ordning med King har ju skrivit så himla många så det har blivit att jag läser den jag känner för i stunden bara.

      1. Är det den som heter Benrangel på svenska? I så fall har jag läst den! Det var den första Stephen King jag löste på typ tio år och jag föll pladask för den, och har sedan dess börjat köpa hem och lösa mer av King 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s