Förväntningar

Jag har funderat lite på det här med förväntningar på böcker. Speciellt på böcker man tror att man kommer ÄLSKA. Jag gillar att läsa recensioner och så, men jag läser aldrig om handlingen på någon bok som jag är intresserad av att läsa själv. Jag har lärt mig att verkligen HATA baksidetexterna på alla böcker. Då läser jag mycket hellre om handlingen på en bok på någon blogg. Baksidetexterna avslöjar alltid alldeles för mycket och förstör många gånger halva läsupplevelsen. Om inte mer. Godkänner författare baksidetexterna? För i så fall förstår jag ingenting.

Men jag måste också få säga att det inte finns något bättre än att öppna två pärmar utan att man vet alls vad som väntar. Inga förutfattade meningar, ingen aning om vilka huvudpersonerna är eller var den utspelar sig, och så sjunker man in i en helt ny värld.

Ibland funderar jag också på om man hade upplevt boken annorlunda om man inte hade någon aning om vad någon annan tycker. Inte det att jag inte följer min egna smak, men att man kanske ger olika böcker olika förutsättningar beroende på vad man hört och läst om den innan.

Vad tänker ni om detta med förväntningar?

5 reaktioner på ”Förväntningar

  1. Jag kan nog tänka mig att man skulle tänka annorlunda om vissa böcker om man aldrig hade hört vad andra personer tyckte. Det är klart att man följer sin egen smak men samtidigt tror jag att om man förväntar sig att en bok ska vara lite halvkass, så är det nog svårt att tycka att den är riktigt bra. Det är som att det blir ett för långt hopp mellan dessa känslor.

    1. Ja, precis! Om man istället läst att ‘den är lite seg på några ställen, men jag ÄLSKAR den’ så kanske man hade varit lite mer förlåtande i sin läsning.

  2. Speciellt när böcker är väldigt hypade tycker jag oftast det vore bättre att inte veta något om dem. För höga förväntningar är aldrig bra! Jag undviker att läsa allt om böcker jag vet att jag vill läsa. Det blir så lätt att man blir påverkad eller att för mycket avslöjas! Däremot går jag gärna tillbaka sedan och läser vad andra tyckte. Det är spännande att jämföra åsikter tycker jag! Håller med dig om att de bästa böcker jag läst har jag inga förväntningar på när jag börjar på första sidan!

    1. Jag älskar också att läsa om böcker och höra om dom efter det att jag läst dom. Det är intressant att veta hur andra upplevt en bok när man själv läst den!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s