Jag och Stephen King

Det är en imponerande med lista med böcker han har skrivit den där King. Det är väl inte för inte han kallas ‘kingen’. Jag har långt ifrån läst alla, men jag hör att förvånansvärt många av dom håller en hög kvalitet.

Jag läste Lida för läääänge sedan när jag studerade i Göteborg. Jag gillade den väldigt mycket (vilket också är det enda jag kommer ihåg) och tänkte att jag skulle läsa fler av hans verk, men det tog en bra stund innan det blev av. Har nu på senare år tänkt att jag vill läsa om den. En av få böcker jag känner så med.

Nästa bok jag läste var Benrangel vilken jag älskade. En stark och komplett läsupplevelse. Läs gärna mer om vad jag tyckte här.

Sedan läste jag Det vilken jag har ganska blandade känslor till. Jag tyckte nog inte att den var så väldigt spännande, och slutet, ja, slutet var kasst! Ett antiklimax utan dess like! I övrigt, tänker framför allt på människoskildringarna av de sex huvudpersonerna som unga, och sedan som vuxna, var strålande! Läs gärna här mer om vad jag tyckte om boken (där står bland annat mer om vad jag tyckte om slutet).

Och nu läser jag alltså 11/22/63 (och som Metta på Böcker x 3 konstaterade; igår var det 11/22/11, häftigt ju!). Jag har stora förväntningar och gigantiska förhoppningar. Och när jag började läsa igår slogs jag av hur rolig kingen är. Det hade jag glömt. Han är otrolig på att få fram en sådan där mysig stämning, och man dras in i hans berättelser på en gång.

Men, och det finns ett men! Eller, det finns två, men jag tror de hänger ihop. Hans sexscener är förfärliga! Jag har skrivit lite om en i min recension om Det. Jag och Helena (Dark places) och Metta (böcker x 3) diskuterade igår hans sexscener på twitter, så om ni vill kan ni titta in där och läsa lite vad vi pratade om. Men något som jag känner hänger ännu tyngre över hans böcker är hans moderskomplex. Det är alltid en frånvarande mamma eller kvinna (gärna både och) och det känns allmänt som att hans kvinnosyn, ja, suger rent ut sagt. Är det bara jag som tror att de här två sakerna hänger ihop? (Hej Freud!)

I alla fall blir jag väldigt inspirerad när jag ser listan med verk King har producerat och jag kommer i framtiden att läsa många av dom. Och jag kan säga att jag är riktigt glad att jag har dom framför mig!

Annons

15 reaktioner på ”Jag och Stephen King

 1. Åh, du har många guldkorn framför dig! Inte minst novellsamlingarna. Jag har läst nästan alla förutom Dark Tower-böckerna, och som du säger: de flesta håller förvånansvärt hög kvalitet. Okej, några stinkers också..

  Men, jo. Kvinnosynen. Moderskomplexet. Sexet. Det är så märkligt, för King har skrivit några uttalat feministiska romaner, b la den fantastiska Dolores Claiborne, och känns oerhört öppensinnad och ”med” i många politiska frågor. Men kvinnoporträtten svajar ofta, och jag tycker det är synd. Ska återkomma till detta i min rec.

  1. Jag minns väldigt väl sexscenen i Det. Gräslig ju! Fruktansvärd scen, och jag fattar inte varför den finns med i boken. Kunde de inte ha editerat bort den!!?? I övrigt ligger den kassa kvinnosynen där och maler, men är man bara medveten om det är inte skadan så stor tänker jag…

   Det ska bli riktigt spännande att läsa din kommande recension! Bara du inte avslöjar för mycket då jag precis har börjat 🙂

 2. Jösses, jag kommer inte ens ihåg att det varit någon sexscen i böckerna jag läst och då har jag läst större delen av det han skrivit. Men det kan vara något som ligger och lurar i bakhuvudet, något pinsamt och generande. Kan det ha varit så hemskt att jag blockerat det?

  1. Det var absolut så gräsligt så att det är möjligt att du har blockerat det. Jag tycker det i alla fall. Och med tanke på Kings nominering till ”bad sex in fiction”, så är jag inte ensam att tycka så…

  1. Men du har väl läst Det? Reagerade du inte på gruppsexscenen där? Det är nog det värsta jag läst i den bemärkelsen!

   Jag ser nästan fram emot att läsa sexscenerna i 11/22/63. Är nyfiken på om de är värre än dom i Det!

  1. Ja, det kan jag tänka mig. Som sagt, är lite nyfiken på sexscenerna i 11/22/63, bara för att sedan kunna jämföra 🙂 Har svårt att se att sexscenerna är lika gräsliga i alla böcker, men jag har svårt att se att de skulle vara ‘normala’ i någon av dom… Jag menar hans karaktärers relation till det kvinnliga könet är under all kritik. (Till exempel Benrangel. Gammal gubbe, ung söt tjej. Jag menar, trolighetsfaktorn på den!??)

   1. Fast – in all fairness – SÅ gammal är inte Mike Noonan. Max 40. Och okej, tjejen är väl iofs bara 21, så lite gubbsjukevarning men inte så uppåt väggarna ändå. I TV-filmen spelas Mike av Pierce Brosnan och är då betydligt äldre, medan hans kärleksintresse är närmare 30 (28, tror jag att jag läst någonstans).

    (Råkar vara extremt svag för Benrangel och Mike…) 🙂

    1. Jag är också svag för honom, men jag förstod aldrig poängen med att hon skulle vara så ung. Ingenting i berättelsen hade väl förstörts om hon var tio år äldre?

     Nej, det är ju inte Anna Nicole Smith eller så, men tjugo år är ganska mycket! Nästan lika stor skillnad som på mig och min mamma ju….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s