När skruven dras åt – Henry James

rec. ex.

En ung guvernant anställs för att jobba på godset Bly som ligger på den engelska landsbygden. Där ska hon ta hand om två små föräldralösa barn som hon aldrig tidigare träffat. Hon kommer vara ansvarig för allt på gården då mannen som anställt henne inte bor där, och han har gett stränga order om att han inte vill höra ett ljud från någon av dem, de ska klara sig på egen hand. Men givetvis finns det även annan personal på godset som kommer hjälpa den unga guvernanten. När hon åker till godset funderar hon på vad hon har gett sig in på. Åka långt ut på landet för att bo där och ansvara för människor hon aldrig tidigare träffat. Men när hon kommer fram förskingras alla tvivel. Hon möter där mrs Grose, som ansvarar för tjänstefolket, och de finner direkt varandra och barnen, ja barnen, de är förtjusande! Men det dröjer inte länge förrens det börjar hända mystiska saker på Bly…

När skruven dras åt är inte längre än 152 sidor, men ändå tar den en bra stund att läsa. Den är skriven på ett sätt som kräver att man som läsare är uppmärksam, annars är det väldigt lätt att missa saker. Men jag kan garantera att jag missat en massa saker även om jag läst den sakta och bläddrat fram och tillbaka och läst om stycken lite då och då. Det är så mycket man själv får fylla i som läsare, man tvingas nästan till att läsa mellan raderna, och det går nog att tolka den här boken på hundratals sätt. Trots det har jag inte kommit på hur jag tolkar boken än.

Jag läste ut den för ett par dagar sedan, och jag funderar fortfarande på handlingen i stort, men kanske speciellt på slutet. Om jag fattade slutet. Jag är inte säker på att jag gjorde det. Å andra sidan, när det inte står någonting i klartext, kan man då missförstå? Då är väl alla tolkningar rätt? En sak vet jag med säkerhet, och det är att jag tyckte att boken var riktigt läskig vissa stunder!

Det här är en bok jag kommer vilja läsa mycket om. Se vad andra skrivit om den, och hur de uppfattar den. Det är en perfekt bok att läsa och sedan diskutera med andra. Det här var verkligen en intressant läsupplevelse och jag förstår att det är en klassiker. Den är välskriven, den är en bra berättelse och den är läskig och den är så mycket mycket mer. Perfekt att läsa nu på hösten, så pass på och läs! Så kan vi kanske diskutera den sedan, för jag känner att jag väldigt gärna skulle vilja diskutera den med någon eller några!

Köp boken på bokus eller adlibris.

Läs gärna andra som recenserat När skruven dras åt. Till exempel Kafka på jobbet och Det mörka tornet.

9 reaktioner på ”När skruven dras åt – Henry James

  1. Jag läste den på engelska, håller med om att man får vara uppmärksam men åh vad bra den är! Jag tycker att om det är ett öppet slut så får man tolka det själv, då finns inget rätt eller fel..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s